Növényvédelmi drónpilóta képzés

Egy korábbi blogcikkünkben összefoglaltuk a pilóta nélküli légijárművekkel végzett mezőgazdasági repülések szabályait. A cikkben általánosan mutattuk be a követelményeket, ebben a bejegyzésben pedig azokat a képzéseket mutatjuk be, amelyeket a távpilótáknak el kell végezniük.

Drónnal permeteznél?

Hívj minket most!

►+36 70 450 5960◄ ►LEGTER@LEGTER.HU◄

 

Nyilvántartásba vétel

Ahhoz, hogy legálisan permetezhess drónnal, be kell kerülnöd az úgynevezett „mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartásba”.

Ebbe a nyilvántartásba az a személy kerülhet be, aki:

  • elvégezte a pilóta nélküli légijárműves növényvédelmi alapképzést, valamint
  • pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvánnyal rendelkezik.

Pilóta nélküli légijárműves növényvédelmi alapképzés

A pilóta nélküli légijárműves növényvédelmi alapképzés megnevezése hivatalosan 08884003 számú növényvédelmi drónpilóta szakképesítés, amelynek célja, hogy a hallgatók elmélyült ismereteket szerezzenek a növényvédelmi drónok üzemeltetésével kapcsolatban, valamint átfogó tudást kapjanak agrometeorológiából és térinformatikából.

 

Ahhoz, hogy a képzést el tudd kezdeni, az alábbiakkal kell rendelkezned:

  • A1/A3 távpilóta vizsga
  • 80 órás növényvédelmi alaptanfolyam
  • B kategóriás jogosítvány
  • Érettségi bizonyítvány

Fontos megjegyezni, hogy az A1/A3 vizsga elfogadása ideiglenes intézkedés, ameddig pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésére felkészítő tanfolyamok nem indulnak. A mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartásba való felvétel feltétele azonban a képzés elvégzése és a sikeres vizsga teljesítése!  Képző szervezeti engedélyünk megszerzése folyamatban, hamarosan indulunk a kiegészítő képzéssel!

Az elméleti képzés 106 óra időtartamban kerül megtartásra, a gyakorlati képzés pedig egyénenként 17 repült órát jelent. A képzés elvégzését követően a hallgató tanúsítványt nap, majd a hallgatónak vizsgáznia kell a kiválasztott vizsgaközpontban.

Pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány

Ahhoz, hogy legálisan permetezhess drónnal, pilóta nélküli légijármű irányítói igazolványra is szükséged lesz. A képzés elméleti része 60 órából áll, amely kiterjed a légi jogra, UAS rendszerek üzembentartására és általános ismeretére, meteorológiára, valamint emberi tényezőkre. A képzés 16 óra gyakorlatot is tartalmaz. 

Érdemes tudni, hogy azzal egyidőben, hogy a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésére felkészítő tanfolyamok elindulnak, a pilóta nélküli légijárműves növényvédelmi alapképzés bemeneti feltétele lesz a képzés elvégzése, valamint a sikeres vizsga teljesítése. 

A Légtér.hu képzési engedélyének megszerzése folyamatban, hamarosan komplex képzésben is elérhetőek lesznek a tanfolyamaink. A képzés elkezdéséhez csupán csak az A2 kompetenciatanúsítványra lesz szükséged. 

Ha még nincs meg a vizsgád, készülj fel nálunk, akár élő, akár videókurzus formájában garantált a vizsga sikeres teljesítése!

 

Műveleti engedély, LUC

A drónos permetezés kizárólag az EU rendelet szerinti SPECIÁLIS kategóriában hajtható végre. Ehhez műveleti engedélyre vagy LUC-ra lesz szükséged.

Cégünk referenciával rendelkezik a speciális kategóriára vonatkozó engedélyek beszerzésében is.

Menj biztosra, bízd ránk az engedélyeztetést is!