Jogszabályok – UAV

Áttekintés:

A pilóta nélküli légijárművel és a pilóta nélküli állami légijárművel végrehajtott repülésekhez eseti légteret kell igényelni. Az eseti légtér igénylésével és igénybevételével kapcsolatos hasznos információk az eseti légtér menüpontban találhatók. 

Az eseti légtér megléte mellett harmadik személyeknek okozott károk megtérítésére vonatkozó felelősségbiztosítással kell rendelkezni. 

A sport, valamint magáncélú felhasználástól eltérő tevékenység esetében a pilóta nélküli légijárművel végzett tevékenységet be kell jelenteni a légiközlekedési hatóságnak.

A pilóta nélküli légijármű a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény értelmében olyan polgári légijármű, amelyet úgy terveztek és úgy tartanak üzemben, hogy vezetését nem a fedélzeten tartózkodó személy végzi. Ennek értelmében minden merev és forgószárnyú repülőmodell, multirotoros repülőgép és a 250 gramm alatti játék is pilóta nélküli légijármű.

A magyar légtér igénybevételéről szóló 4/1998. (I.16.) Korm. rendelet 1. § (3a) bekezdése rendelkezik arról, hogy a légiközlekedés biztonságának fenntartása érdekében eseti légteret kell kijelölni a pilóta nélküli légijárművel és a pilóta nélküli állami légijárművel végrehajtott repülésekhez.

Az eseti légtér igénylésével és igénybevételével kapcsolatos hasznos információk az eseti légtér menüpontban találhatók.

A légiközlekedési kötelező felelősségbiztosításról szóló 39/2001. (III. 5.) Korm. Rendelet szerint harmadik személyeknek okozott károk megtérítésére vonatkozó felelősségbiztosítással rendelkezni.

A légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény alapszabályokat fektet le a pilóta nélküli légijárművek működtetésével kapcsolatban, amelyek a következők:

  • A sport,valamint magáncélú felhasználástól eltérő tevékenység esetében a pilóta nélküli légijárművel végzett tevékenységet be kell jelenteni a légiközlekedési hatóságnak, a bejelentéséhez szükséges formanyomtatvány elérhető a letöltések menüpontban. A tevékenység bejelentését elektronikus úton érdemes megtenni, a nyomtatványt és a kapcsolódó igazolásokat a caa@itm.gov.hu e-mail címre kell beküldeni.
  • 25 kg alatt nincs szükség üzemben tartási engedélyre, légialkalmassági bizonyítványra és típusalkalmassági bizonyítványra.
  • Előírja a HungaroControl Zrt. számára  a pilóta nélküli légijárművek felhasználóit támogató alkalmazás működtetését, amely azonban a szükséges jogszabályi háttér hiánya miatt még nem elérhető.

A légiközlekedésről szóló törvény külön határozza meg a pilóta nélküli állami légijárműveket, amelyek alatt a honvédelmi, vámhatósági, rendőrségi és határőrizeti szervek céljára szolgáló pilóta nélküli légijárműveket értjük. Jelenleg ezeknek az eszközöknek a működtetésére is eseti légteret kell igényleni, azonban a későbbiekben eltérő szabályok lesznek érvényesek. 

Az egységes drónos szabályozás 2020. december 31-től lesz hatályos, várhatóan Magyarországon is ettől az időponttól változnak a drónok kezelésére vonatkozó szabályok.

Az egységes EU szabályozás 3 kategóriába osztja a drónos műveleteket: nyílt, speciális és engedélyköteles. 

A nyílt kategóriában az általános szabályokat betartva (távpilóta kompetenciatanúsítvány, regisztráció, maximális repülési magasság, No Drone Zone légterek elkerülése, stb.) nem lesz szükség külön engedélyre.

A speciális és engedélyköteles kategória esetén, például a látótávolságon kívüli vagy embertömeg fölötti repülések végrehajtására csak külön engedély birtokában lesz lehetőség.

Az EU rendelet összefoglalásáról készült videó megtekinthető a YouTube csatornánkon, Drónokra vonatkozó egységes EU-s szabályrendszer címmel.

Eseti légtér igényléséhez és a tevékenység bejelentéséhez szükséges nyomtatványok és segédletek

Eseti légtér
Tevékenység bejelentés
Korlátozott légtér

A tevékenység bejelentéséhez szükséges formanyomtatvány

Korlátozott légtér

A korlátozott légtér igénybevételéhez szükséges kérelem

Környezetvédelmi szempontból korlátozott légtér igénybevételéhez szükséges kérelem

Segíthetünk az igénylésben?

A hozzánk eljuttatott eseti légtér kijelölése iránti kérelmet díjmentesen leellenőrizzük, illetve kérésre árajánlatot készítünk. A beérkezett, folyamatban lévő eseti légtér igénylések paramétereit (elhelyezkedés, alsó és felső határ, valamint az igénylés időtartama) közzé tesszük a https://terkep.legter.hu légtér kereső oldalunkon annak érdekében, hogy más igénylő ne igényeljen térben és időben egymással átlapoló eseti légteret.