Drón ügyintézés

intézni valók drónozáshoz

Ezen az oldalon összegyűjtöttük számodra azokat az információkat és nyomtatványokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy szabályosan tudj drónozni.

Nyilvántartásba vétel

A törvény szerint minden olyan drónt regisztrálni kell, ami nem játék, illetve minden magánszemélynek vagy jogi személynek regisztrálnia kell magát, aki játéktól eltérő eszközt működtet. Ezek alapján minden olyan drónt regisztrálni kell, amelyre az alábbiak közül bármely feltétel igaz:
 • az EU irányelvek szerint nem sorolható a játékok közé vagy
 • meghaladja a 120 grammot vagy
 • rendelkezik adatrögzítővel vagy
 • a távpilótától messzebbre repül, mint 100 méter.
A nyilvántartásba vételt, vagyis a drónok és az üzembentartók regisztrációját az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál lehet megtenni az alábbi formanyomtatvány kitöltésével és beküldésével.

A drón nyilvántartásba vétele

Űrlapok

Az alábbi űrlapok közül kettőt (egy UAS nyilvántartásba vétele és egy UAS üzembentartó nyilvántartás vétele) kell választani függően attól, hogy jogi vagy természetes személyként tervezed a nyilvántartásba vételt.

Nyilvántartásba vétel díja - UAS

Az igazgatási szolgáltatási díj összege: 2.000.-Ft.

Fizetési lehetőségek:

 • banki átutalással, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által vezetett 10032000-00290713-38100004. számú számlaszámra, a közleménybe feltüntetve az Ügyfél nevét, valamint „UAS-591-RE”
 • személyes megjelenéssel, készpénzzel az ügyfélszolgálaton (2220 Vecsés, Lincoln út 1. Quadrum Irodaház, ügyfélfogadási időpontok: Hétfő – Csütörtök 9-15 óra; Péntek 9-12 óra)

 

FIGYELEM! A regisztrációt csak abban az országban lehet megtenni, ahol az üzembentartó lakcímmel vagy székhellyel rendelkezik. Ennek megfelelően tehát a magyar lakosoknak Magyarországon, a magyar hatóságnál kell nyilvántartásba vetetni magukat és az általuk üzemeltetett drónt.

Nyilvántartásba vétel díja - UAS üzembentartó

Az igazgatási szolgáltatási díj összege: 2.000.-Ft.

Fizetési lehetőségek:

 • banki átutalással, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által vezetett 10032000-00290713-38100004. számú számlaszámra, a közleménybe feltüntetve az Ügyfél nevét, valamint „UAS-591-RU”,
 • személyes megjelenéssel, készpénzzel az ügyfélszolgálaton (2220 Vecsés, Lincoln út 1. Quadrum Irodaház,ügyfélfogadási időpontok: Hétfő – Csütörtök 9-15 óra; Péntek 9-12 óra)

Kérelem benyújtása

Kérelem benyújtásának címe:

 • Innovációs és Technológiai Minisztérium, Légügyi Felügyeleti Hatósági Főosztály – Pilóta Nélküli Légijármű Osztály

Kérelem benyújtásának módja:

 • az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényben (a továbbiakban: Eüsztv.) meghatározott elektronikus úton (pl. e-Papír, hivatali kapu: ITMLFHF, KRID: 463099148)
 • postai úton: ITM Pilóta nélküli légijármű osztály, H-1440 Budapest, Pf. 1.
 • személyesen: 2220 Vecsés, Lincoln út 1. Quadrum Irodaház fsz./      Ügyfélfogadási idő: Hétfő – Csütörtök 9-15 óra; Péntek 9-12 óra

A kérelem e-papíron történő benyújtás esetén az alábbiakat kell kiválasztani:

 • Témacsoport: Légijárművekkel kapcsolatos közlekedési hatósági eljárások
 • Ügytípus: UAS eszköz és/vagy üzembentartó nyilvántartásba vétel
 • Címzett: ITM KHÁT – ez az egy lesz elérhető

Ezt követően kell a csatolmányokat feltölteni, hitelesíteni, majd véglegesíteni, végül pedig beküldeni.

Az automatikusan generált visszaigazolást érdemes elmenteni.

Felelősségbiztosítás

A drónos műveletekhez felelősségbiztosítással kell rendelkezned, attól függően, hogy milyen tömegű drónt szeretnél reptetni. 

Bővebben…

Drón képzés

A1/A3 kompetencia

Pilóta nélküli légijármű-rendszerek távpilóta alapképesítés megszerzéséhez szükséges képzés ingyenesen elérhető a Közlekedéstudományi Intézet oldalán. A vizsga a Közlekedési és Alkalmassági vizsgaközpontnál kerül lebonyolításra. A képzésre az eTitan felületén tudsz jelentkezni.

A2 kompetencia

Pilóta nélküli légijármű-rendszerek távpilóta kiegészítő képesítés megszerzésére vizsgafelkészítő kurzust készítettünk oktatási felületünkön (A2 vizsgafelkészítő). A vizsga a Közlekedési és Alkalmassági vizsgaközpontnál kerül lebonyolításra.

Korlátozott légterek

Bizonyos korlátozott légtereket, mint például az LHR6 Százhalombatta, drónos műveletek végzése céljából a védett objektum zavartalan és biztonságos működésének biztosításáért felelős szervezet hozzájárulásával lehet igénybe venni.

Az egyes korlátozott légterekhez kapcsolódó felelős szervezetek neve és elérhetősége megtekinthető a hatóság honlapján: korlátozott légterek

Emlékeztető: A korlátozott légterek igénybevétele a nevezett szervezetek hozzájárulása esetén, valamint a tevékenység ITM felé tett bejelentést követően lehetséges. A bejelentő űrlap szintén elérhető a hatóság honlapján: BEJELENTÉS korlátozott légtér pilóta nélküli légijárművel történő igénybevételéről

Figyelem! Ez a bejelentés nem összetévesztendő az LHR1 és LHR1A korlátozott légtér igénybevételére vonatkozó engedéllyel!

III.-V. osztályú repülőtér közelében végrehajtott UAS repülés

Jelen formanyomtatvány a III-IV. osztályú repülőtér vonatkoztatási pontjától számított 2 km sugarú körön belül, valamint az V. osztály repülőtér vonatkoztatási pontjától számított 750 m sugarú körön belül pilóta nélküli légijárművel – a repülőtér üzembentartójának hozzájárulásával – végrehajtott repülés bejelentésére szolgál.

Figyelem! Ez csak az eseti légtéren kívül végrehajtott UAS műveletekre vonatkozik!