Légijármű követés

Az OGN technológia

A repülésbiztonság növelésének érdekében fontosnak tartjuk, hogy azok a légijárművek is láthatók és követhetők legyenek, amelyeket a hatályos jogszabályok szerint nem kötelező transzponderrel ellátni. Ezeknek a légijárműveknek a térképi megjelenítésének megoldására célravezetőnek láttunk már egy meglévő technológia alkalmazását, ezért az Open Glider Network (OGN) rendszerre esett a választásunk.

Az OGN 2008-ban jelent meg, kialakításakor az elsődleges cél a hálózatban regisztrált vitorlázórepülőgépek térképen történő valósidejű megjelenítése volt. Az OGN jeladók előnye a hagyományos transzponderekhez képest, hogy olcsó és könnyű, egyszerűen beszerezhető, mindemellett Magyarország viszonylag jól lefedett vevőhálózattal rendelkezik, hiszen számos repülőtéren található OGN vevőállomás.

A kezdeményezés sikerességét mutatja, hogy ma már nem csak a vitorlázó- és siklórepülések során alkalmazzák ezeket a fedélzeti eszközöket, hanem egyre több típusú légijármű fedélzetén megtaláljuk a jeladókat.

A Légtér.hu megragadta a technológia nyújtotta lehetőséget, ezért két különböző kivitelben tervez és gyárt OGN jeladókat: robusztus kivitelben az általános légiközlekedés szereplői számára és könnyű, kisméretű, kifejezetten a pilóta nélküli légijárművek, ismertebb nevükön drónok részére az ultrakönnyű változatot.

Az OGN segítségével nem csak a felhasználók tájékoztatása lehetséges, hanem elemzési, adatbányászati és K+F célokra is alkalmas adatok nyerhetők a technológia által.  A fejlesztéseink során szerzett tapasztalatok és gyűjtött adatok segítségével olyan technológiákat és eljárásokat dolgozunk ki, amelyek a későbbi UTM, vagyis a pilóta nélküli légijárművek légiforgalmi menedzsment rendszerben alkalmazott szabványok építőkövei lehetnek. Célunk egy olyan egységes rendszer működtetése, amely támogatja a hagyományos légijárművek és a drónok biztonságos repülését a légtérben. A későbbiekben az elért eredmények más jeladó technológiákkal való integrációja is egyszerűen megoldható.

Az OGN technológiára épülő, megvalósult és folyamatban lévő fejlesztéseink:

– a hatályos légtérszerkezet és a NOTAM-okban kiadott információk térképi ábrázolása

– a légijárművek közel valós idejű megjelenítése

– a pilóták és a drónosok tájékoztatása a környező légterekről és légijárművekről
– figyelmeztető jelzés a légtérhatárok átrepülése előtt vagy más légijármű megközelítése esetén

– a légi kutató-mentő műveletek támogatása a bajba jutott légijármű utolsó ismert pozíciójának rögzítése által
– figyelmeztető rendszer az ütközéselkerülés érdekében
– flottamenedzsment szolgáltatás a légijármű üzemben tartók számára

A nyilvánosan elérhető funkciók a https://terkep.legter.hu weboldalon tekinthetők meg.

A Légtér.hu támogatja a légtérigénybevétel során azon eljárások kidolgozását, amelyek közelebb viszik a légtérfelhasználókat a kooperatív és informált döntéshozatalhoz a repülés során, akár hagyományos légijárművekkel, akár drónokkal közlekednek.

DRÓNRA SZERELHETŐ ESZKÖZ

REPÜLŐGÉPEN HASZNÁLHATÓ ESZKÖZ