Légi jármű követés

A repülésbiztonság növelésének érdekében fontosnak tartjuk, hogy azok a légijárművek is láthatók és követhetők legyenek, amelyeket a hatályos jogszabályok szerint nem kötelező transzponderrel ellátni. Ezeknek a légijárműveknek a térképi megjelenítésének megoldására célravezetőnek láttunk már egy meglévő technológia alkalmazását, ezért az Open Glider Network (OGN) rendszerre esett a választásunk.

Az OGN 2008-ban jelent meg, kialakításakor az elsődleges cél a hálózatban regisztrált vitorlázórepülőgépek térképen történő valósidejű megjelenítése volt. Az OGN jeladók előnye a hagyományos transzponderekhez képest, hogy olcsó és könnyű, egyszerűen beszerezhető, mindemellett Magyarország viszonylag jól lefedett vevőhálózattal rendelkezik, hiszen számos repülőtéren található OGN vevőállomás.

A kezdeményezés sikerességét mutatja, hogy ma már nem csak a vitorlázó- és siklórepülések során alkalmazzák ezeket a fedélzeti eszközöket, hanem egyre több típusú légijármű fedélzetén megtaláljuk a jeladókat.

A Légtér.hu megragadta a technológia nyújtotta lehetőséget, ezért két különböző kivitelben tervez és gyárt OGN jeladókat: robusztus kivitelben az általános légiközlekedés szereplői számára és könnyű, kisméretű, kifejezetten a pilóta nélküli légijárművek, ismertebb nevükön drónok részére az ultrakönnyű változatot.

A pilótás légijárművek számára optimalizált, akár 40 óra üzemidővel rendelkező OGN jeladók többségét jelenleg leginkább a képző szervezetek a pilótaképzésben alkalmazzák a növendékek repülőseinek ellenőrzésére, ugyanakkor hasznos lehet bármely légiszolgáltató számára a légijármű flottakövetésre. A domborzati viszonyoktól függően 100 kilóméteres hatótávolság is elérhető, ezáltal repülősport rendezvények esetén a légijárművek adatainak valósidejű megtekintésére, rögzítésére és utólagos elemzésére egyaránt alkalmazható. A hagyományos OGN jeladót a Légtér.hu az ügyfelei számára kérés esetén személyre szabja.

A drónok rohamos fejlődése és elterjedése komoly kihívás a légiközlekedés minden szereplője számára, a teljeskörű légtérbe integrálás összetett, hosszú folyamat eredményeként valósulhat meg. Támogatva a drónok elfogadottságát és légtérbe integrálását, a Légtér.hu által tervezett és gyártott kisméretű, alig 10 grammos jeladó lehetőséget biztosít arra, hogy magas kockázatú légtérrészekben, mint például a repülőterek környékén, csökkentse a drónok működtetése által okozott kockázatot. Az eszköz a fedélzeten elhelyezett jeladó segítségével láthatóvá válik a repülőtéri szolgálatok részére, illetve a terkep.legter.hu weboldal és a jeladó együttes alkalmazásával a drónt kezelő személy értesítést kap egy légijármű közeledése esetén. Az UAV tracker kompakt kivitelének köszönhetően könnyen rögzíthető és eltávolítható a drón fedélzetéről, ezért gyártótól függetlenül alkalmazható bármilyen eszköz üzemeltetése esetén.

Az OGN segítségével nem csak a felhasználók tájékoztatása lehetséges, hanem elemzési, adatbányászati és K+F célokra is alkalmas adatok nyerhetők a technológia által.  A fejlesztéseink során szerzett tapasztalatok és gyűjtött adatok segítségével olyan technológiákat és eljárásokat dolgozunk ki, amelyek a későbbi UTM, vagyis a pilóta nélküli légijárművek légiforgalmi menedzsment rendszerben alkalmazott szabványok építőkövei lehetnek. Célunk egy olyan egységes rendszer működtetése, amely támogatja a hagyományos légijárművek és a drónok biztonságos repülését a légtérben. A későbbiekben az elért eredmények más jeladó technológiákkal való integrációja is egyszerűen megoldható.

Az OGN technológiára épülő, megvalósult és folyamatban lévő fejlesztéseink:

– a hatályos légtérszerkezet és a NOTAM-okban kiadott információk térképi ábrázolása

– a légijárművek közel valós idejű megjelenítése

– a pilóták és a drónosok tájékoztatása a környező légterekről és légijárművekről
– figyelmeztető jelzés a légtérhatárok átrepülése előtt vagy más légijármű megközelítése esetén

– a légi kutató-mentő műveletek támogatása a bajba jutott légijármű utolsó ismert pozíciójának rögzítése által
– figyelmeztető rendszer az ütközéselkerülés érdekében
– flottamenedzsment szolgáltatás a légijármű üzemben tartók számára

A nyilvánosan elérhető funkciók a https://terkep.legter.hu weboldalon tekinthetők meg.

A Légtér.hu támogatja a légtérigénybevétel során azon eljárások kidolgozását, amelyek közelebb viszik a légtérfelhasználókat a kooperatív és informált döntéshozatalhoz a repülés során, akár hagyományos légijárművekkel, akár drónokkal közlekednek.

DRÓNRA SZERELHETŐ ESZKÖZ

REPÜLŐGÉPEN HASZNÁLHATÓ ESZKÖZ