Jogszabályok – UAV

Mi az a pilóta nélküli légijármű?

A pilóta nélküli légijármű a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény  értelmében olyan polgári légijármű, amelyet úgy terveztek és úgy tartanak üzemben, hogy vezetését nem a fedélzeten tartózkodó személy végzi.

Mi számít pilóta nélküli légijárműnek?

Minden olyan repülésre alkalmas eszköz, amelynek vezetését nem a fedélzeten tartózkodó személy végzi, pilóta nélküli légijárműnek tekintendő. Ennek értelmében minden merev és forgószárnyú repülőmodell, multirotoros repülőgép és a 250 gramm alatti játék is pilóta nélküli légijármű is.

Milyen jogszabályok vonatkoznak a pilóta nélküli légijárművekkel végrehajtott repülésekre?

A magyar légtér igénybevételéről szóló 4/1998. (I.16.) Korm. rendelet 1. § (3a) bekezdése rendelkezik arról, hogy a légiközlekedés biztonságának fenntartása érdekében eseti légteret kell kijelölni a pilóta nélküli légijárművel és a pilóta nélküli állami légijárművel végrehajtott repülésekhez.

Az eseti légtér igénylésével és igénybevételével kapcsolatos hasznos információk az eseti légtér menüpontban találhatók.

A légiközlekedési kötelező felelősségbiztosításról szóló 39/2001. (III. 5.) Korm. Rendelet szerint harmadik személyeknek okozott károk megtérítésére vonatkozó felelősségbiztosítással rendelkezni.

Az 1995. évi légiközlekedésről szóló XCVII. törvény alapszabályokat fektet le a pilóta nélküli légijárművek működtetésével kapcsolatban, amelyek a következők:

  • A sport,valamint magáncélú felhasználástól eltérő tevékenység esetében a pilóta nélküli légijárművel végzett tevékenységet be kell jelenteni a légiközlekedési hatóságnak, a bejelentéséhez szükséges formanyomtatvány elérhető a letöltések menüpontban. A tevékenység bejelentését elektronikus úton érdemes megtenni, a nyomtatványt és a kapcsolódó igazolásokat a rpas@itm.gov.hu e-mail címre kell beküldeni.
  • 25 kg alatt nincs szükség üzemben tartási engedélyre, légialkalmassági bizonyítványra és típusalkalmassági bizonyítványra.
  • Előírja a HungaroControl Zrt. számára  a pilóta nélküli légijárművek felhasználóit támogató alkalmazás működtetését, amely azonban a szükséges jogszabályi háttér hiánya miatt még nem elérhető.

Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a rendőrségi, honvédelmi, stb. pilóta nélküli légijárművekre?

A légiközlekedésről szóló törvény külön határozza meg a pilóta nélküli állami légijárműveket, amelyek alatt a honvédelmi, vámhatósági, rendőrségi és határőrizeti szervek céljára szolgáló pilóta nélküli légijárműveket értjük. Az ilyen céllal alkalmazott eszközökre vonatkozó jogszabályok kidolgozása a honvédelemért felelős miniszter feladata. Azokra a pilóta nélküli légijárművekre, amelyeket ettől eltérő célra alkalmaznak, a közlekedésért felelős miniszter jogosult szabályokat alkotni, tehát a későbbiekben is eltérő szabályok lesznek érvényesek.