Drónnal repülnék

A pilóta nélküli légijárművel és a pilóta nélküli állami légijárművel végrehajtott repülésekhez eseti légteret kell igényelni. Az eseti légtér igénylésével és igénybevételével kapcsolatos hasznos információk az eseti légtér menüpontban találhatók.
Az eseti légtér mellett harmadik személyeknek okozott károk megtérítésére vonatkozó felelősségbiztosítással rendelkezni.
A sport, valamint magáncélú felhasználástól eltérő tevékenység esetében a pilóta nélküli légijárművel végzett tevékenységet be kell jelenteni a légiközlekedési hatóságnak, a bejelentéséhez szükséges formanyomtatvány elérhető a letöltések menüpontban. A tevékenység bejelentését elektronikus úton érdemes megtenni, a nyomtatványt és a kapcsolódó igazolásokat a rpas@itm.gov.hu e-mail címre kell beküldeni.

A pilóta nélküli légijármű a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény értelmében olyan polgári légijármű, amelyet úgy terveztek és úgy tartanak üzemben, hogy vezetését nem a fedélzeten tartózkodó személy végzi.

Minden olyan repülésre alkalmas eszköz, amelynek vezetését nem a fedélzeten tartózkodó személy végzi, pilóta nélküli légijárműnek tekintendő. Ennek értelmében minden merev és forgószárnyú repülőmodell, multirotoros repülőgép és a 250 gramm alatti játék is pilóta nélküli légijármű.

A légiközlekedésről szóló törvény külön határozza meg a pilóta nélküli állami légijárműveket, amelyek alatt a honvédelmi, vámhatósági, rendőrségi és határőrizeti szervek céljára szolgáló pilóta nélküli légijárműveket értjük. Jelenleg ezeknek az eszközöknek a működtetésére is eseti légteret kell igényleni, azonban a későbbiekben eltérő szabályok lesznek érvényesek.

Jogszabályi hivatkozások: 

A magyar légtér igénybevételéről szóló 4/1998. (I.16.) Korm. rendelet
A légiközlekedési kötelező felelősségbiztosításról szóló 39/2001. (III. 5.) Korm. Rendelet
Az 1995. évi légiközlekedésről szóló XCVII. törvény

Segíthetünk az igénylésben?

Egy előminősítést és ajánlatot készítünk számodra a megadott információk alapján.