Drónkezelő képzés

Drónkezelő alaptanfolyam a Légtér.hu-nál!

A Légtér.hu az Innovációs és Technológiai Minisztérium által jóváhagyott képző szervezet, képzési engedélye Pilóta nélküli légijármű kezelő alaptanfolyam szervezésére terjed ki. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény 22. § alapján állapította meg, hogy a Légtér.hu Kft. megfelel a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény légiközlekedési, valamint légiközlekedéssel összefüggő tevékenység végzésére vonatkozó követelményeknek és felhatalmazta pilóta nélküli légijármű kezelő alaptanfolyamok szervezésére.

Tanúsítvány

Azon hallgatók részére, akik az elméleti, szimulátoros és gyakorlati képzés elvégzését követően sikeres vizsgákat tettek, Pilóta nélküli légijármű kezelő alaptanfolyamot elvégző  tanúsítványt állítunk ki.

Pilóta nélküli légijármű kezelő alaptanfolyam

A képzésben részt vevő növendékek a Pilóta nélküli légijármű kezelő alaptanfolyam során átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetnek a drónok működtetésével kapcsolatban.

A képzés tematikája a 2020-tól alkalmazandó, drónokra vonatkozó Európai Uniós szabályozás figyelembe vételével készült.

Tekintettel a jelenlegi egészségügyi helyzetre, a képzés ideiglenesen csak távoktatási formában érhető el.

Annak érdekében, hogy a távoktatás során a képzésen részt vevő hallgatók számára lehetőség legyen az egyéni kérdések megválaszolására, ezért az online csoportok létszáma a tantermi képzéshez hasonlóan legfeljebb 15 fő.

Kinek ajánljuk a képzést?

A képzési tematikát úgy alakítottuk ki, hogy az magas színvonalon kielégítse a teljesen kezdő és a már gyakorlattal rendelkező felhasználók igényeit egyaránt. A megszerzett ismeretek magabiztos alapot nyújtanak a szakszerű és biztonságos felhasználáshoz.

Az egyes tantárgyak önállóan is értékes ismeretanyagot adnak át, ezért nem csak azok számára ajánljuk, akik pilóta nélküli légijármű kezelő tanúsítványt szeretnének szerezni, hanem azokat az érdeklődőket is várjuk a képzésünkön, akik csak egy szűkebb terület iránt érdeklődnek vagy csak frissíteni szeretnék az elméleti tudásukat.

Miben más a Légtér.hu Drónkezelő képzése?

A Légtér.hu munkatársai nem csak a pilóta nélküli légijárművek területén rendelkeznek szakmai tapasztalattal, hanem a légiközlekedés más területein is elismertek. Kollégáink légiforgalmi irányítási, széleskörű mérnöki, tervezési, térinformatikai és informatikai tudással rendelkeznek, így tudatában vannak azzal, hogy milyen ismeretekkel kell a drónfelhasználóknak rendelkezniük ahhoz, hogy az általuk távvezetett vagy felügyelt drónok biztonságosan közlekedhessenek a légtérben.

Elméleti oktatás

Az elméleti oktatást 60 perces tantárgyakra bontva tartjuk meg az alábbi felosztásban:

AzonosítóTantárgy
LAWJogi környezet
SAFRepülésbiztonsági alapismeretek
ANSLégiforgalmi alapismeretek
NAVHelymeghatározás, navigáció, feladatmeghatározás
METMeteorológiai alapismeretek
UAVPilóta nélküli légijármű alapismeretek
ADNAerodinamikai alapismeretek
OPSOperatív eljárások
HUMEmberi tényező
DATAdatvédelem, személyiségi jogok

A képzésre jelentkezésnek előfeltétele nincs, a tantárgyak tetszőleges sorrendben teljesíthetők.

Minden tantárgy vizsgával zárul, amelynek teljesítésére jelenleg csak online számonkérés útján van lehetőség. Kivételesen indokolt esetben a személyes elméleti vizsgára érintkezésmentesen, külön tanteremben, előre egyeztetett időpontban tudunk lehetőséget biztosítani.

Az egyes tantárgyak online képzési díja bruttó 15.500 Ft.

A képzés ára az alábbiakat tartalmazza:

  • a képzésen való részvételt távoktatás keretében,
  • jegyzetet,
  • a vizsga díjat és
  • egy pótvizsgázási lehetőséget.

Szimulátoros oktatás

Az elméleti vizsga sikeres teljesítését követően szimulátoros, valamint gyakorlati képzés következik. 

A szimulátoros modul teljesítéséhez jelenleg csak egyéni felkészülés útján van lehetőség, ajánljuk az AeroSIM RC Szimulátor programot, amely megvásárolható a Légtér.hu-nál, az alábbi elérhetőségen: AeroSIM RC Szimulátor.

Az egyéni felkészülés előre kiadott gyakorló feladatok alapján történik, kezdő felhasználók részére előre egyeztetett online konzultációt tudunk biztosítani.

A felkészülést követően az AeroSIM RC Szimulátor szoftveren szimulátoros vizsgát kell tenni. A  vizsga saját számítógépen, távoli eléréssel, online történik.

A szimulátoros vizsga díja bruttó 6.350 Ft

Gyakorlati oktatás

A gyakorlati képzés multirotoros pilóta nélküli légijárművek segítségével történik. A gyakorlat időtartama a képzési kézikönyvben szereplő tematika szerint 2*6 óra, azonban azok számára, akik megfelelő gyakorlattal rendelkeznek és erről nyilatkozatot tesznek, a gyakorlati képzés elvégzése nélkül vagy ennél rövidebb idő alatt is vizsgára bocsáthatók.

A gyakorlati oktatás díja bruttó 158.750 Ft, amely tartalmazza a gyakorlati vizsga díját is.

A helyszíni gyakorlati képzés ideiglenesen nem érhető el, kizárólag gyakorlattal rendelkező hallgatók vizsgáztatását vállaljuk.

A gyakorlati vizsga díja, amennyiben a hallgató nem vesz részt gyakorlati oktatáson, bruttó 19.050 Ft. 

Korábban szerzett tapasztalat beszámítása, jóváírása

Más képző szervezetnél megszerzett tapasztalatot különbözeti vizsga sikeres teljesítése esetén számítunk be.  A beszámítás minden esetben egyéni elbírálás útján történik.

A különbözeti vizsgához kérje árajánlatunkat.

A képzés érvényessége, EU-s szabályozás

2020. július 1-től az Európai Uniós drónszabályozás kötelezően alkalmazandó lesz az Európai Unió tagállamaiban, ezáltal Magyarországon is. A Pilóta nélküli légijármű kezelő alaptanfolyam képzési tematikáját és a tanterv összeállítását az Európai Uniós keretszabályozásnak megfelelően állítottuk össze, így még az új szabályozás hatályba lépése előtt lehetőséget biztosítunk a felhasználók számára, hogy felkészüljenek a 2020 nyarától alkalmazandó új jogszabályi környezetre.

Azon hallgatóink számára, akik sikeresen elvégzik a  Pilóta nélküli légijármű kezelő alaptanfolyamot, a magyar kiegészítő jogszabály megjelenését követően egy ingyenes felkészítő képzést nyújtunk. A tanfolyamot az aktuális egészségügyi helyzettől és ajánlásoktól függően tantermi van távoktatás keretében tartjuk meg.

A Légtér.hu által oktatott tantárgyak az alábbi, Európai Uniós keretszabályozásban foglalt, az Open kategóriában található tantárgyakat fedik le:

Európai Uniós keretszabályozásban foglalt tantárgyakLégtér.hu által oktatott tantárgyak
RepülésbiztonságRepülésbiztonsági alapismeretek
LégtérkorlátozásokJogi környezet, Légiforgalmi alapismeretek
Légiközlekedés szabályozásaJogi környezet
Emberi teljesítőképességEmberi tényező
Operatív eljárásokHelymeghatározás, navigáció, feladatmeghatározás
UAV általános ismeretekPilóta nélküli légijármű alapismeretek, Aerodinamikai alapismeretek
Adatvédelem, személyiségi jogokAdatvédelem, személyiségi jogok
BiztosításJogi környezet
VédelemJogi környezet
Meteorológia (kiegészítő képzés)Meteorológia
UAS teljesítőképesség (kiegészítő képzés)Helymeghatározás, navigáció, feladatmeghatározás
Kockázatelemzés (kiegészítő képzés)Repülésbiztonsági alapismeretek

Hogyan tudok jelentkezni?

Jelentkezni a honlapon keresztül vagy e-mailben a legter@legter.hu e-mail címen lehet.

Jelentkezést követően díjbekérőt állítunk ki, annak kiegyenlítését követően történik meg  regisztráció.

Egyéni igényekre szabott képzéseink

A Légtér.hu széleskörű szakmai tapasztalattal rendelkezik a drónfelhasználás területén. Cégünk a fentiekben foglalt általános ismeretek átadását nyújtó oktatáson túl vállalja az iparágspecifikus képzések megszervezését és lebonyolítását a polgári felhasználás számos területén. 

Vállaljuk továbbá a vállalkozások számára szakmai képzésekhez, továbbképzésekhez szükséges tananyag kidolgozását és az oktatás megtartását, kis és nagy csoportos foglalkozás keretében egyaránt.

További információk

A Légtér.hu aktívan tevékenykedik a légiközlekedés biztonságának javítása érdekében, képzési tematikánk is ennek jegyében került kidolgozásra, továbbá figyelembe vettük a hatályos hazai és a 2020-tól alkalmazandó Európai Uniós vonatkozó jogszabályokat. Ameddig nem jelenik meg a pilóta nélküli légijárművek működtetésével kapcsolatos, valamint a képző szervezetekre és a képzési tematikára vonatkozó jogszabály, addig a képzés elvégzése nem váltja ki az eseti légtér igénylését, illetve nem feleltethető meg automatikusan, a későbbiekben hatályba lépő jogszabályok által meghatározott képesítésnek.

A képzéssel kapcsolatos további kérdéseket és egyedi árajnátok kérését a legter@legter.hu e-mail címen várjuk.

A következő képzési időpontok

Jogi környezet2020. április 2.10:00-11:00
Légiforgalmi alapismeretek2020. április 2.11:30-12:30
SimplePay vásárlói tájékoztató