Tudj meg többet a drónos permetezésről – Légtér Klub

2022 februárjában hatályba lépett a mezőgazdasági drónozást is érintő rendelet módosítás. Ha drónnal permetezel vagy a jövőben ilyen tevékenység végzését tervezed, akkor ez a cikk és közelgő előadásunk neked szól.

A Légtér Klubban minden hónapban egy-egy aktuális témát járunk körül, amelynek februári témája a drónokkal végzett permetezés. Nem véletlenül, hiszen hamarosan teljessé válik a drónos permetezésre vonatkozó jogszabályi környezet, ugyanis nemrég megjelent a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet módosításáról szóló rendelet. Facebook oldalunkon elsőként számoltunk be arról, hogy 2022. február 23-án lép hatályba az a rendelet, amely szabályozza a drónokkal végzett permetezést, alapjaiban határozza meg a permetező drónok távpilótáira vonatkozó feltételeket, valamint biztonsági intézkedéseket határoz meg.

A rendelet legfontosabb részeit ebben a blogbejegyzésben összegyűjtöttük, illetve az alábbi videóban a Drone Hungary-val közösen jártuk körbe a témát:

Engedélyezés és bejelentés

– Drónnal végzett mezőgazdasági repülést csak a „mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartásban” szereplő személy folytathat. Ebbe a nyilvántartásba csak az a személy kerülhet be, aki a NÉBIH által kijelölt szervezetnél pilóta nélküli légijárműves növényvédelmi alapképzést végzett.

– Légi permetezés – ahogyan eddig is – kijuttatási terv alapján lehetséges. A kijuttatási tervet a tervezett első légi permetezés megkezdése előtt legalább harminc nappal a megyei kormányhivatalnak kell benyújtani.

– A tevékenységet legkésőbb az azt megelőző munkanap délelőtt 9 óráig be kell jelenteni a kormányhivatalnak. A bejelentésnek tartalmaznia kell az UAS üzembentartó LUC vagy a műveleti engedélyének számát is.

– Kizárólag pilóta nélküli légijárművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer és növényvédő szernek nem minősülő növényvédő hatású termék juttatható ki.

A tevékenységre vonatkozó előírások

– Egy különálló, teljes mértékben tömítetten lezárható, legalább 15 dm3 térfogatú tartályt vagy edényt kell biztosítani a permetlétartály ürítését követően a tartályban maradt teljes visszamaradó mennyiségnek a hígításához, a permetező felépítmény teljes körű és alapos tisztításához, továbbá a kezelő személy vagy személyek tisztálkodásához.

– A repülési útvonal nem vezethet át lakott területrész, állattartó terület, felszíni víz, vízkivételi mű, vízbázis védőterülete, települési szennyvíztisztító telep, fokozottan védett természeti terület, erdőrezervátum vagy bioszféra rezervátum magterülete felett.

– Ha a növényvédő szer engedélyokirata nem tartalmaz légi permetezésre vonatkozó védőtávolságokat a kezelésre nem szánt területek vonatkozásában, az engedélyokiratban a földi kijuttatásra meghatározott védőtávolságok kétszeresét, de legalább 20 méter védőtávolságot kell alkalmazni.

– Ha a termésnövelő anyag vagy növényvédő szernek nem minősülő növényvédő hatású termék engedélyokirata nem tartalmaz légi kijuttatásra vonatkozó védőtávolságot, akkor a lakott területrésztől és a felszíni vizektől legalább 20 méteres védőtávolságot kell tartani.

Permetezés drónnal

További kérdések

Tudjuk, hogy még vannak megválaszolatlan kérdések, ezért a Légtér Klub első szakmai találkozóján Jordán Lászlóval, a NÉBIH igazgatójával többek között az alábbi kérdésekre keressük a választ:

  • Milyen további engedélyek, képesítések szükségesek a kijuttatandó anyagtól függően?
  • Milyen nyilvántartási jelentési kötelezettség merül fel?
  • Ki készítheti el a kijuttatási tervet?
  • Minden anyag esetén szükséges a kijuttatási terv?
  • A kijuttatási tervtől milyen esetben lehet eltérni?

Csatlakozz a Légtér Klubhoz

Ha nem akarsz lemaradni a témáról, akkor jelentkezz a Légtér Klubba!

A Klubtagok témához tartozó kérdéseit 2022. február 23-ig várjuk a legter@legter.hu címre, de az előadás alatt, illetve után felmerülő kérdések feltételére is lesz lehetőség.

FIGYELEM! A találkozókon kizárólag a Légtér Klub tagjai vehetnek részt!