Mit tegyek, ha kaptam egy drónt?

Segítség, kaptam egy drónt!

A szabályos és biztonságos drónhasználatnak több feltétele is van, melyekkel tisztában kell lenni még az első felszállás előtt. Ha most kaptál drónt vagy cseréltél régit újra, akkor javasoljuk cikkünk elolvasását, melyben összeszedtük azokat a tudni és tennivalókat, amiket figyelembe kell venned.

Hurrá!

Az öröm mellett ne feledkezz meg arról, hogy a  szabályos és biztonságos drónhasználatnak különböző feltételei vannak, amelyek számos tényezőtől függenek. Ez a cikk kimondottan neked szól, ha most kaptad vagy vetted meg első drónodat és segít abban, hogy eligazodj a kezdeti időszakban.
új drónt kaptam

Csak a legfontosabb definíciók

A médiában és a szóbeszédben is elterjedt a drón szó használata, aminek jelentése egészen érdekes eredetű. A drón szó az angol drone szóból ered, jelentése here, vagyis méh. A drón a szakmai nyelvben pilóta nélküli légijárművet jelent, tehát légijárműnek számít, ezáltal speciális szabályok vonatkoznak rá. Gyakran találkozhatsz az UA rövidítéssel, amely szintén egy angol rövidítés, az Unmanned Aircraft szóösszetételből ered. Az UAS egy másik, szintén gyakori rövidítés, amely az Unmanned Aircraft System kifejezésből származik, jelentése pilóta nélküli légijármű rendszer. Ahogyan a meghatározás sugallja, egy összetett rendszerről beszélünk, amelynek eleme a drón, valamint az azt távolról vezérlő berendezés.
Ahogy azt a neve is jelzi, a drón tehát olyan légijármű, amelynek vezetését nem a fedélzetén tartózkodó pilóta, hanem egy fölön tartózkodó személy végzi. Ennek okán a szakmában távpilótaként említjük azt a személyt, aki UA-t reptet.
Amennyiben a távpilóta a pilóta nélküli légijárművet nem zárt térben, hanem kint az utcán, mezőn, szabadban repteti, légtérfelhasználóvá válik. A légtérfelhasználó egyszerűen olyan személy vagy szervezet, aki igénybe veszi a magyar légteret.
Van még egy definíció, amivel érdemes megismerkedned, bár elsőre furcsának tűnhet. Ez a pilóta nélküli légijármű üzembentartója. Ő, esetedben te, aki üzemben tartja a drónt.
Tennivalók az első drónos felszállás előtt

Szabályok, amelyek rád is vonatkoznak

Elsőre talán nem is sejted, hogy mennyi szabály vonatkozik rád abban az esetben, ha a szabadban szeretnéd reptetni a drónodat. Abban a pillanatban, amikor elemelkedik a drón a földfelszíntől, meg kell felelned több jogszabálynak is. A drónos műveletekre Európai Uniós és magyar jogszabályok egyaránt vonatkoznak.
Aggodalomra nincs ok, hiszen összegyűjtöttük neked azokat az információkat és feladatokat, amelyeket ha áttekintetsz és betartasz, akkor nem kell tartanod a büntetésektől.

Amennyiben szeretnéd mélyebben is beleásni magad a szabályozásba, ajánljuk neked korábbi, drón törvény 2021 érthetően szakértőktől cikkünket, amelyben részletes információt találsz arról, milyen szabályok vonatkoznak most a távpilótákra és UAS-üzembentartókra.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy mégis honnan is tudnám, milyen szabályok vonatkoznak rám, hiszen csak most nyitottam ki a dobozt? Vagy még ki sem nyitottad. Semmi gond, segítünk neked!

Alapvető jellemzők

Vannak olyan alapvető technikai jellemzői minden pilóta nélküli légijárműnek, amelyek alapján el lehet helyezni egy kategóriában. Az egyik ilyen jellemző az MTOM (maximum take off mass), azaz a legnagyobb felszálló tömeg. Ez nem egyenlő a drón tömegével. Azt jelenti, hogy mekkora az a legnagyobb tömeg, amivel még biztonságosan fel tud emelkedni a gyártói utasítások alapján. Ezzel elérkeztünk az első feladathoz. Találd meg a drónod MTOM értékét:
  • A csomagoláson,
  • Valamelyik dokumentumon, amelyet a dobozban találtál,
  • Vagy az interneten a márka és típus alapján.
További fontos technikai jellemző a maximális hatótáv, keresd meg ezt az értéket is, illetve nézd meg, hogy van-e a drónon kamera. Lássuk miért fontos ez!

Játék

A pilóta nélküli légijárművek között is vannak olyan eszközök, amelyek a játék kategóriába tartoznak. Játéknak nevezzük azt a pilóta nélküli légijárművet, amely megfelel a játékokra vonatkozó előírásoknak, 120 gramm alatti maximális felszálló tömegű és adatrögzítővel, például kamerával fel nem szerelt, továbbá a távpilótától legfeljebb csak 100 méterre képes eltávolodni.
pilóta nélküli játék légijármű
A jellemzőket már tudod, így könnyen el tudod dönteni, hogy a te drónod játék vagy sem. Ebben az esetben jó hírünk van számodra. Amennyiben a drónod 120 grammnál nem nehezebb, nincs rajta kamera és maximum 100 méterre képes eltávolodni az irányítóegységtől, akkor egy pilóta nélküli játék légijárműved van. Ebben az esetben pedig:
  • Nincs szükséged kompetenciatanúsítványra, tehát nem kell kötelező képzésen részt venned és vizsgáznod – igaz az sosem hátrány, ha tisztában vagy az alapvető szabályokkal
  • Nem kell nyilvántartásba vetetned a drónt
  • Nem kell nyilvántartásba vetetned magad, mint üzembentartó
  • Nem kell eseti légtér igénylés a lakott terület feletti reptetéshez
Ez azt jelenti, hogy számodra a cikk eddig a pontig megadott minden választ. Jó reptetést kívánunk! Vigyázz magadra és másokra is!

Nem játék a drónod

Abban az esetben, ha a játékokra vonatkozó feltételek közül csak az egyiknek nem felel meg a dobozod tartalma, akkor pilóta nélküli légijárműről beszélünk. Itt már nem számít, hogy van-e rajta kamera vagy, hogy milyen távolságra tud elrepülni tőled. Ami viszont továbbra is számít, az az MTOM, azaz a maximális felszálló tömeg.
120 grammnál nagyobb, de 250 grammnál kisebb MTOM esetén a következő feladatok várnak rád:
  • Nyilvántartásba kell vetetned az UA-d
  • Nyilvántartásba kell vetetned magad, mint UAS-üzembentartó
  • Távpilóta vizsgát nem kell tenned
  • Nincs minimum életkorhoz kötve a műveletek végrehajtása, de 16 éves kor alatt szülői hozzájárulás kell
250 gramm és annál nagyobb MTOM esetén:
  • Tisztában kell lenned a gyártó által adott használati utasítással
  • Nyilvántartásba kell vetetned az UA-d
  • Nyilvántartásba kell vetetned magad, mint UAS-üzembentartó
  • Távpilóta vizsgát kell tenned, legalább A1/A3-at, illetve kiegészítheted A2-vel
  • 16 év a minimum korhatárhoz van kötve a műveletek végrehajtása
  • Felelősségbiztosítást kell kötnöd
Tudjuk, hogy hirtelen sok idegen feladat és teher jelent meg, de szeretnénk arra bíztatni, hogy járd végig ezt az utat, mert a drónozásban rengeteg öröm, érdekesség és lehetőség rejlik.

Vetesd nyilvántartásba az üzembentartót és a drónt

A nyilvántartásba vételt, vagyis a drónok és az üzembentartók regisztrációját az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál lehet megtenni a megfelelő formanyomtatványok kitöltésével és beküldésével. Ezeket a dokumentumokat, a befizetendő díjak összegét, a számlaszámot amire utalnod kell és sok egyéb hasznos információt gyűjtöttünk össze drón ügyintézés oldalunkon.

drón nyilvántartásba vétel

Felelősségbiztosítás​

Ha csak hobbi (szabadidős) célra fogod használni a drónodat, akkor 250 gramm alatt nem kell biztosítást kötnöd. Azonban, ha ezt a súlyhatárt meghaladja az UA-d, akkor felelősségbiztosítással kell rendelkezned.
Legnagyobb felszállótömegFedezet biztosítási eseményenkéntFedezet biztosítási időszakonként
Nem kereskedelmi UAS művelet esetén
0,25 kg alattnem szükséges felelősségbiztosítás
0,25 kg – 4 kg3.000.000 Ft6.000.000 Ft
4,01 kg – 19,99 kg5.000.000 Ft10.000.000 Ft
Ezek az összegek első olvasatra igen magasnak tűnnek, de jó hír, hogy a biztosítók ma már csak olyan termékeket kínálnak, amelyek megfelelnek a jogszabályoknak.

Abban az esetben, ha a szabályozás szerint biztosításra van szükséged, akkor javasoljuk, hogy nézd meg a Groupama biztosító drón biztosítás ajánlatát a mi kedvezménykódunkat használva, amit elkérhetsz a biztositas@legter.hu címről.

A1/A3 távpilóta vizsga

Amennyiben a drónod 250 gramm vagy annál nagyobb MTOM-el rendelkezik, akkor A1/A3 kompetenciatanústvánnyal kell rendelkezned. A vizsga sikeres letételéhez ingyenes online tananyagot biztosít a KTI, viszont vizsgáznod személyesen kell valamelyik KAV vizsgaközpontban.

Érdemes tudnod, hogy más Európai Uniós tagállamban megszerzett távpilóta vizsgákat kölcsönösen elfogadják, így ha nem tudsz várni a következő vizsgaidőpontig, esetleg nehezen jutsz el vizsgázni, akkor külföldi online vizsgára is jelentkezhetsz.

Enélkül ne szállj fel!

Nem csak kezdő, de tapasztalt távpilótáknak is javasoljuk, hogy olvassák el A drónozás lépései és checklist című cikkünket, amelyet kifejezetten azzal a céllal írtunk, hogy ne csak a jogi környezet megértésében támaszkodhass ránk, hanem gyakorlati tanácsokkal is ellássunk. A checklistet az előbb említett cikkünk alján, a hírlevélre való feliratkozást követően tudod letölteni.

olvasd el ezt a reptetés előtt

Eseti légtér

A jelenlegi jogszabályok szerint lakott terület feletti műveletek végzéséhez eseti légteret kell igényelni. Az eseti légtérről itt találsz részletes leírást. Ha szeretnéd az adminisztrációt biztos kezekben tudni, akkor bízd ránk az eseti légtér ügyintézést.

A2 távpilóta vizsga

Ha 500 grammnál nagyobb drónt kaptál és városi környezetben szeretnéd működtetni, akkor egy kiegészítő távpilóta vizsgára is szükséged lesz. Az A2 kompetenciatanúsítvány megszerzéséhez az A1/A3 vizsgához hasonlóan a KAV-nál kell vizsgáznod, ugyanakkor nem kötelező képzést elvégezned.

Mindezek ellenére azt javasoljuk, hogy a sikeres vizsga letétele és a szakmai anyag elsajátítása érdekében iratkozz be online kurzusunkra. A videós anyagaink segítségével bárhol, bármikor készülhetsz a vizsgákra, a tudáspróbáinknak köszönhetően pedig szinte korlátlanul gyakorolhatsz a vizsgára.

Személyiségi jogok

A repülési szabályokon kívül természetesen a drón reptetése közben is be kell tartanod a személyiségi jogokra és a magánélet tiszteletben tartására vonatkozó szabályokat. A legfontosabb, amit tudnod kell, hogy fénykép és videófelvétel készítéséhez szükséges az érintett fél kifejezett beleegyezése, valamint külön jóváhagyást igényel az elkészült kép közzé tétele is. A drónok alkalmasak lehetnek mások nyugalmának megzavarására, ezért légy körültekintő a repüléseid végrehajtása során.
szabályos drónozás
Tudjuk, hogy rengeteg információt kaptál ebben a cikkben, aminek a megértéséhez időre van szükséged. Ettől függetlenül szeretnénk arra bíztatni, hogy vágj bele és legyél távpilóta, hiszen rengeteg izgalmas és érdekes élmény vár rád.

Cikkeink és tudástár anyagaink a segítségedre vannak, illetve zárt Facebook csoportunk építő és segítőkész közösség, aminek tapasztalatára is számíthatsz.

Biztonságos és élményekben gazdag drónozást kívánunk neked!
Share on facebook
Share on linkedin