Drónos képzések az alapoktól a permetezésig

Ebben a cikkben összeszedtük azokat a képzéseket, amelyeket mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy legálisan permetezhess drónnal.
Először érdemes azt tisztázni, hogy ahhoz, hogy drónnal permetezhess, akár növényvédő szerrel, akár növényvédő szernek nem minősülő növényvédő hatású termékkel, vagy termésnövelő anyaggal szerepelned kell a Mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartásban.
Mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartásba az jegyezhető be, aki: 
 • pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvánnyal rendelkezik, valamint
 • a pilóta nélküli légijárműves növényvédelmi alapképzést elvégezte.
 
Nézzük sorban, hogy milyen tanfolyamokon kell részt venned és milyen vizsgákat kell letenned, hogy az említett nyilvántartásban szerepelj.

A1/A3 TÁVPILÓTA ALAPKÉPESÍTÉS

Az első lépés, hogy meg kell szerezned az A1/A3 távpilóta alapképesítést, amelyre egyébként – a 250 gramm alatti drónnal rendelkező távpilótákat kivéve – mindenkinek szüksége lesz. Hazánkban ingyenes tananyag áll rendelkezésre a KTI honlapján, de ha extra tudásra szeretnél szert tenni, akkor nézd meg az UAS A1/A3 előadásait.
A tudás birtokában Magyarországon a KAV pontokon lehet vizsgázni, ahol 40 kérdésből legalább 30-ra helyesen kell válaszolni, hogy megszerezhesd az A1/A3 távpilóta képesítést. A vizsga díja 4.600,- Ft, amelyet utalással tudsz rendezni.
Érdemes tudni, hogy az Európai Unió különböző országaiban többféle díjazással lehet vizsgázni, sőt, vannak olyan országok is, ahol ingyenesen, online, azonnal le tudsz vizsgázni. Jó hír, hogy az A1/A3 – és az A2 tanúsítvány is – az egész EU területén elfogadott.
A vizsgán a következő témakörök kerülnek elő: repülésbiztonsági, szabályozás, légtér-korlátozások, emberi teljesítőképesség határai, operatív eljárások, általános UAS-ismeretek, a magánélet tiszteletben tartása és az adatvédelem, biztosítás és a védelem.
A sikeres vizsga után kompetencia-tanúsítványt kapsz.

A2 KIEGÉSZÍTŐ KÉPZÉS

Az A2 kiegészítő képzés, ahogyan az A1/A3 felkészítés is elvileg önképzés formájában valósul meg, vagyis nem kötelező képző szervezethez fordulni a felkészülés érdekében. Azonban a témák komplexitása és a tudásanyag mélysége érdekében javasoljuk, hogy ne indulj el úgy vizsgázni, hogy nem vettél részt képzésen.
Nálunk kétféleképpen is fel tudsz készülni a vizsgára:
 1. A nálunk található videókurzust meghallgatva;
 2. Az oldalunkon található élő online felkészítő tanfolyamot hallgatva (interaktív előadás, ahol azonnali választ kapsz a felmerülő kérdésekre) – ezek az előadások általában hétköznap esténként vannak megtartva.
 A vizsga után itt is kapsz egy kompetencia tanúsítványt, melyet magadnál kell tartani a repülések alkalmával.

PILÓTA NÉLKÜLI LÉGIJÁRMŰ IRÁNYÍTÓI IGAZOLVÁNY

Ez egy teljesen új magyar jogszabály által meghatározott képesítés, ezátal más országokban nem lehet megtalálni, csak itthon Magyarországon. Az igazolvány megszerzéséhez szükséges felkészítő tanfolyam nálunk is elérhető.
A képzés célja, hogy a speciális kategóriájú UAS-műveleteket multikopterrel (tehát nem merevszárnyúval) biztonságosan végre lehessen hajtani. Ez a képzés a Növényvédelmi drónpilóta képzés bemeneti feltételévé vált.
Bemeneti feltétel, vagyis a tanfolyam elkezdéséhez szükség van A2 kompetencia-tanúsítványra és egy kompetenciafelmérésre.
Az elméleti anyag előadásai, valamint a gyakorlat jelenleg tantermi körülmények között zajlik. A vizsgára felkészítő tanfolyam 60 óra elméleti oktatást és 16 óra gyakorlati képzést tartalmaz. Az első képzésünk február 21-én indul.
A tanfolyam felépítése a következők szerint alakul:
 • Légijog – 8 óra
 • UAS rendszerek üzemben tartása – 24 óra
 • UAS rendszerek általános ismerete – 12 óra
 • Meteorológia – 12 óra
 • Emberi tényezők – 4 óra
 • UAS rendszerek (gyakorlat) – 16 óra
 
A tanfolyam elméleti és gyakorlati vizsgával zárul, amelyre a hallgatót a képző szervezet jelenti le. Az elméleti vizsga 60 kérdésből áll, melyből legalább 45-re kell helyesen válaszolni, ahhoz, hogy sikeres legyen.

NÖVÉNYVÉDELMI DRÓNPILÓTA KÉPZÉS

A képzés célja, hogy a 08104005 számú Növényvédelmi drónpilóta szakképesítés megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket, készségeket és kompetenciákat megszerezd.
A tanfolyam bemeneti feltételei:
 • Pilóta nélküli légijármű igazolvány;
 • 80 órás növényvédelmi alaptanfolyam (zöld könyv);
 • B kategóriás jogosítvány;
 • Érettségi vagy szakirányú végzettség:
  • Mezőgazdaság és erdészet vagy gépészet vagy specializált gép- és járműgyártás vagy informatika és távközlés ágazatokban szerzett középfokú szakmai végzettség.
 A tanfolyam elméleti része immár online zajlik, így bárhol, bármikor kényelmesen tanulhatsz.
Az elméleti képzés során az alábbi tantárgyakkal foglalkozunk:
 • Növényvédelmi drón alapismeretek – 24 óra
 • Agrometeorológia – 42 óra
 • Térinformatikai alapismeretek – 36 óra
 
A képzés tartalmaz egy 18 órás gyakorlati oktatást is, amely személyes megjelenés útján történik.
A növényvédelmi drónpilóta képzés esetén is a képző szervezet szervezésében történik a vizsgára való jelentkezés és a vizsga lebonyolítása is.
Képzéseinket a Tudásbázisunkon, az oktatas.legter.hu oldalon megtalálhatod, illetve, ha jobban érdekel a téma, akkor az erről szóló ingyenes előadást is tekintsd meg! Ehhez mindössze a Légtér Klub alap tagságra kell regisztrálnod!